Néhány országban feketebors, citrom vagy akár sajt is kerül a kávéscsészébe.
Tudta?
- A nyersolaj után a kávé a világ legelterjedtebb és legértékesebb exportcikke a fejlődő országokban.
- A világon évente mintegy 500 milliárd csészényit fogyasztanak belőle.
- Évi 9,6 kg/fő elfogyasztott kávéval a legnagyobb kávéfogyasztó nemzet a finn, a magyarok a ranglista 24. helyét foglalják el fejenként évi 3,1 kg pörkölt kávénak megfelelő kávé elfogyasztásával.
Ahány nemzet, annyi szokás…
A kávé őshazájában, Etiópiában, a kávékészítés külön szertartás, amely még ma is két órát vesz igénybe. A friss kávébabot közvetlenül a fogyasztás előtt pörkölik, majd őrlik, végül bunát, azaz eszpresszót készítenek. Néhányan ma már cukorral isszák, bár az ősi etiópok sót és vajat adtak hozzá.
Marokkóban az ételek ízesítéséhez különleges fűszereket használnak, csakúgy, mint a kávéhoz. Hogy intenzívebbé tegyék a kávé ízét, gyakran készítik olyan fűszerekkel, mint például a szezám, a feketebors vagy a szerecsendió. A különböző fűszerkeverékeket az őrölt kávéhoz adják, és így főzik le a zamatos italt.
Sok olasz kávézóban egy szelet citrommal szolgálják fel az eszpresszót. A citrommal a csésze peremét dörzsölik, hogy a gyümölcs savanyú íze kihozza a kávé aromáit. Az olaszok reggel tejjel, délután és este magában isszák rövid eszpresszójukat.
A portugálok jegeskávéja, a Mazagran citromlével vagy citromos ásványvízzel készül. Hazánkban népszerű a görögök frappéja, amelyet instant kávéból és jéghideg vízzel készítenek, és sűrített tejet, valamint cukrot adnak hozzá.
A franciák, a skandinávok és a hollandok nem bonyolítják túl a kávé elkészítését: reggel café au lait (tejeskávét) isznak croissant vagy más péksütemény kíséretében.
A világ egyes részein a kávéfogyasztás valóságos „mini-étkezés”:
Vietnámban az eszpresszó whiskey-ben oldott tojásfehérjével, tejporral, vajjal és kecskesajttal egészül ki. A különös keverék nagyon gazdag ízvilágú, desszertszerű italt eredményez. A kávéscsészét egy tál meleg vízben szolgálják fel, hogy hosszabb ideig melegen tartsák.
Argentinában a kávé leginkább egy felhőhöz hasonlít, gőzölt tej és tejhab egy csepp kávéval megízesítve.
Ezzel szemben Ausztráliában és Új-Zélandon pont fordítva készül a flat white, amely leginkább a lattéhoz hasonlít, a különbség az arányokban rejlik. Egy adag kávét kevés habosított tejjel koronáznak meg, így a latténál jóval selymesebb italt kapnak.
Kíváncsi, hogyan fogyasztják a kávét a világ többi részén?
Sorozatunk következő részéből megtudhatja például azt is, melyik nemzet fogyasztja kardomommal a legnépszerűbb frissítő italt.