Kávé az ünnepi asztalon
Mindannyian tudjuk, hogy a kézzel készített és szeretettel átnyújtott ajándéknál nincs szebb és meghatóbb. Biztosan gondolt már arra, hogy különleges kávét ajándékozzon valakinek, de vajon eszébe jutott már, hogy kávéból készítsen rendkívüli finomságokat, akár az ünnepi asztalra?
Mutatunk pár szokatlan ötletet, amivel feldobhatja saját és kávéimádó családtagjai, barátai karácsonyi ünnepét.
1. Reggeli kávé – kávés kekszvarázzsal
Az ünnepek alatt a reggeli kávézás szeánszát elnyújthatjuk pár falat kávés keksszel, amelyet előző este pillanatok alatt elkészíthetünk. Bármelyik bevált keksz receptjét felturbózhatjuk néhány kanál durvára őrölt kávéval, amit a liszthez keverünk. Az egész konyhát bejárja majd a sütőből áradó isteni kávé illata!
2. Csokis kávébabok
Tudta, hogy a pörkölt kávészemek magukban is fogyaszthatók? Igen! Miért ne mártaná az illatos szemeket rögtön olvasztott étcsokoládéba, hogy tovább fokozza a ropogós élvezeteket? Olvasszon fel vízgőz felett egy tábla jó minőségű és magas kakaótartalmú csokoládét, fürdessen meg benne egy bögre pörkölt szemes kávét, majd egy villa vagy szűrő segítségével helyezze át a csokikabátban átmelegedett kávébabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy üvegtálra. Néhány óra a hűtőben, és már kínálhatja is az aromás ropogtatnivalót.
3. Karácsony ízű kávé
Jól esne a karácsonyi ebéd után egy izgalmas, ízében és illatában is ünnepi hangulatú csésze kávé? Ezzel a recepttel nem tévedhet, csupán egy filteres kávéfőzőre lesz szüksége az elkészítéshez.
Keverjen össze 5 adag, körülbelül 40 g kávét egy kanál barnacukorral, fél teáskanál fahéjjal, fél-fél teáskanál őrölt szegfűszeggel és szerecsendióval, valamint egy csipet reszelt narancshéjjal. Öntse az illatos keveréket a kávéfőző filterébe, és készítse el az illatos főzetet. Vendégei biztosan rajongani fognak a csészéjükben gőzölgő fekete csodáért!
4. Gesztenyés tiramisu
Nem tudunk annyit lakmározni az ünnepi asztalról, hogy egy finom kávés desszertnek ne maradna egy kis hely még… A karácsonyi bejglik és zserbók után jól fog esni egy könnyed, habos pohárdesszert.
2 dl habtejszínt verjünk habbá 1 kanál porcukorral és tegyük félre. 250 g gesztenyepürét keverjünk össze ugyanennyi mascarponéval és egy teáskanál rumkivonattal, majd óvatosan keverjük hozzá az előzőleg felvert tejszínhabot. A krém felét töltsük habzsákba és adagoljuk 4 db üvegpohár vagy kehely aljába. 1 dl lefőtt kávéba mártsunk 8 db korong alakú babapiskótát, azokat pedig rétegezzük a krémmel felváltva a poharakba. Díszítésként szórjuk meg csokireszelékkel. Ellenállhatatlan, gyors, ünnepi és nagyon finom!
Kellemes karácsonyi kávézásokat kívánunk – hiszen kávé nélkül nincs ünnep!